Bier! magazine verschijnt sinds eind 2008. Het glossy lifestyle magazine over speciaalbier komt vier keer per jaar uit. Bier! magazine is voor de ware biergenieter een echt collectors item!

Recent biernieuws

  • Swinkels Family Brewers neemt Bier&cO over

    Swinkels Family Brewers en handelshuis Bier&cO kondigden op 9 okotber aan hun krachten te bundelen. Bier&cO, een van de grootste i...

    Lees verder »
  • Hobbybrouwer brouwt Stouten Blackie met snoepjes

    Hobbybrouwer Sam Vanderstraeten uit Oudenaarde heeft een biertje gemaakt met 'Lekkies' van Jan van Gent uit Kerselare. Het gebruik...

    Lees verder »
  • ‘Zo. Nu eerst een Bavaria’ keert terug in landelijk cross-mediale campagne'

    Ambacht en genieten komen samen in de nieuwe, ‘Zo. Nu eerst een Bavaria’-campagne, ontwikkeld door Fama Volat. Met een eigen m...

    Lees verder »
 
Hobbybrouwer brouwt Stouten Blackie met snoepjes

Hobbybrouwer brouwt Stouten Blackie met snoepjes

Datum: 06-10-2018

Hobbybrouwer Sam Vanderstraeten uit Oudenaarde heeft een biertje gemaakt met 'Lekkies' van Jan van Gent uit Kerselare. Het gebruik van dit vermaarde snoepje in het bier heeft geleid tot een niet te zoet stoutbier met een lichte caramelsmaak. De Stouten Blackie heeft een alcoholgehalte van 6,5%.

Doosje Lekkies
“Het was maar een ingeving”, vertelt Sam Vanderstraeten. “Ik was bij Jan Van Gent in Kerselare een doosje lekkies gaan kopen. De smaak van caramel vind ik zo fantastisch en vroeg me af of het zou lukken om met die lekkies een recept te ontwikkelen voor een bier. Sowieso komt er aan het brouwen van bier suiker te pas. Die heb ik vervangen door lekkies.'

Ondeugende hond
Intussen is het nieuwe Oudenaardse bier klaar. Stouten Blackie heet het. “Het is een stout-bier, zwart van kleur, maar eigenwijs en atypisch. Dus het woordje ‘stout’ is ook daarom gekozen. En stouten Blackie, dat klinkt in Oudenaarde ook een beetje als een ondeugende hond. Er zitten dus wel verschillend bodems in de naam”, knipoogt Sam.

Niet zoet
“De smaak zal velen verrassen, want je moet nu niet denken dat het een zoet bier is omdat er snoep in zit. Het overgrote deel van de ​suikers​ wordt door de gist ​omgezet​ in alcohol, waardoor het bier zelf ​niet zoet​ blijft. De karamel- en kandijsmaken uit de snoep zorgen voor een gevarieerde aanvulling op de ​verschillende moutaroma’s​ uit het bier. Eerst proef je de caramel, dan wordt het even bitter en uiteindelijk keert de caramel terug”, legt Sam de smaakervaring uit.

« Terug naar overzicht