Bier! magazine verschijnt sinds eind 2008. Het glossy lifestyle magazine over speciaalbier komt vier keer per jaar uit. Bier! magazine is voor de ware biergenieter een echt collectors item!

Recent biernieuws

  • Consument meer tevreden over bierschap supermarkten

    Consumenten waarderen het bierschap van alle Nederlandse supermarkten hoger dan in 2017. Jan Linders komt daarbij voor de zesde ke...

    Lees verder »
  • Oerknal van Kompaan/Gulpener heeft vooral smaak en levenslust

    Gulpener uit Zuid-Limburg heeft samen met Kompaan uit Den Haag een nieuw, eenmalig bier op de markt gebracht. De collaboratie heet...

    Lees verder »
  • Excuse me while I kiss Cassandra

    Siphon Brewing komt met een nieuw bier mt de naam ‘Excuse me while I kiss Cassandra‘. Het is gebrouwen voor de 2018 editie van...

    Lees verder »
 
Excuse me while I kiss Cassandra

Excuse me while I kiss Cassandra

Datum: 02-07-2018

Siphon Brewing komt met een nieuw bier mt de naam ‘Excuse me while I kiss Cassandra‘. Het is gebrouwen voor de 2018 editie van het Uppers & Downers festival in Londen waar koffiebranderijen en brouwerijen samenwerken om een uniek koffie bier te ontwikkelen. “Excuse Me While I Kiss Cassandra” is een “Imperial Espresso Oyster Stout” van 12%, met een hoofdrol voor het verwarmende van de alcohol en intense toetsen van chocolade.

Toeval
Het idee voor het bier ontstond dankzij een toevallige ontmoeting met de brouwers van Hedonis Ambachtsbier. Op een van de vele Belgische bierfestivals waar Siphon bier schonk, kregen de brouwers een plaats toegewezen tegenover Hedonis Ambachtsbier. Janos De Baets en Leopold De Ketelaere van Hedonis brachten hen een flesje van hun Imperial Stout, ‘Excuse Me While I Kiss My Stout’ (9% alc.). Op hun beurt deelden de jongens van Siphon hun Oyster Stout ‘Cassandra’ (7% alc.) met hen. Voor ze de flesjes leegdronken, ‘blenden’ we de twee bieren. Dat erd onbedoeld de eerste aanzet tot ‘Excuse me while I kiss Cassandra‘.

Espresso
Om het doel, een dik, visceus en intens bier, te bereiken maakten de brouwers een zeer dik beslag met pale, munich, caramunich en chocolade mout en met geroosterde gerst en haver- en gerstvlokken. Daarnaast hebben ze het beslag niet gespoeld… helemààl niet gespoeld. Integendeel, ze maakten een tweede beslag en de afloop van beide werden samen gekookt. Met verse oesterschelpen. De koffie om tegen een dergelijk bier met zo’n alcoholgehalte en intense moutigheid te kunnen opboksen, moest groots en stevig genoeg zijn. Na enkele cupping sessies stelde ‘Or Coffee’ de espresso variëteit Blida voor, een natuurlijk verwerkte fair trade koffie uit Guji, een gebied in het zuiden van Ethiopië. Ze werd er gedroogd onder de Afrikaanse zon en geroosterd in België, slechts enkele dagen voor ze in het bier gebruikt werd. De espresso en cold brew tekenen voor 10% van het volume en geven het bier zijn typische fruitigheid.

« Terug naar overzicht