Bier! magazine verschijnt sinds eind 2008. Het glossy lifestyle magazine over speciaalbier komt vier keer per jaar uit. Bier! magazine is voor de ware biergenieter een echt collectors item!

Recent biernieuws

 • Consument meer tevreden over bierschap supermarkten

  Consumenten waarderen het bierschap van alle Nederlandse supermarkten hoger dan in 2017. Jan Linders komt daarbij voor de zesde ke...

  Lees verder »
 • Oerknal van Kompaan/Gulpener heeft vooral smaak en levenslust

  Gulpener uit Zuid-Limburg heeft samen met Kompaan uit Den Haag een nieuw, eenmalig bier op de markt gebracht. De collaboratie heet...

  Lees verder »
 • Excuse me while I kiss Cassandra

  Siphon Brewing komt met een nieuw bier mt de naam ‘Excuse me while I kiss Cassandra‘. Het is gebrouwen voor de 2018 editie van...

  Lees verder »
 
Opstelling ISO-normen voor bier en tapsystemen

Opstelling ISO-normen voor bier en tapsystemen

Datum: 03-02-2018

Door trappisten gebrouwen, alcoholvrij, met vruchtensmaak of verantwoord light? In de afgelopen decennia heeft de biermarkt zich flink gediversifieerd en ware bierconsortia zijn gevormd. Naar Zuid-Koreaans voorstel is het hoog tijd om internationale normen voor de wereldwijd meest geconsumeerde alcoholische drank op stellen.

Groei
Terwijl de traditionele markten zoals die van Europa en Noord Amerika redelijk verzadigd zijn, schat men dat de groei in de wereldwijde biermarkt de komende jaren vooral te danken zal zijn aan de opkomst van kleinschaligere bierbrouwerijen die zogeheten ’craft beers’ produceren. Ook blijven de Aziatische markten hard doorgroeien. Ondanks het internationale karakter van de markt worden momenteel geen internationale, geharmoniseerde ISO-normen toegepast.

ISO sub-committee ‘Beer’
Dit voorjaar wordt er op Zuid-Koreaans voorstel gestemd over de oprichting van de ISO sub-committee ’Beer’. De stemming sluit op 14 maart 2018. Het doel van deze nieuwe sub-committee (SC) binnen ISO/TC 'Food' is het ontwikkelen van internationale normen die betrekking hebben op onder andere terminologie en test- en analyse methoden, naast kwaliteits- en veiligheidsvereisten voor grondstoffen, productie, verpakking, distributie en transport & opslag van bier als alcoholische drank. Ook komen sensorische analyse en -technieken aan bod.

Brede doelgroep
Met de oprichting van deze SC wenst ISO tegemoet te komen aan de behoefte bij consumenten en overheden in voornamelijk de opkomende (Aziatische) markten naar een kwalitatieve slag in de productie, opslag en afname van bier. Zo is er concrete behoefte aan onder andere consistentie van kwaliteit van, en veiligheid bij het hanteren van tap- en doseersystemen, naast specifieke hygiëne voorschriften bij de productie en afname van bier. In het voorstel wordt een zeer brede doelgroep benoemd: producenten, verpakkers, distributeurs en gebruikers zouden allen van normalisering moeten kunnen profiteren.


« Terug naar overzicht